Zakaj orhideje ne cvetijo?

Orhideja Phalaenopsis
Orhideja Phalaenopsis

Rastlina ima premalo svetlobe

To je najpogostejši vzrok, da rastlina ne cveti, kadar jih gojimo v stanovanju. Rastlino je potrebno postaviti na svetlejše mesto, preko poletja lahko tudi na prosto, če rastlina to dovoljuje. V primeru, da uporabljamo umetno svetlobo rastline približamo viru svetlobe.

Prenizko temperaturno nihanje

Veliko orhidej zahteva temperaturno razliko med dnevom in nočjo (5-10 °C), v določenem obdobju, ki omogoča cvetenje. Orhidejo postavite bližje oknu, kjer je ponoči temperatura nižja, poleti odprite okno, pozimi znižajte termostat preko noči.

Ekstremne temperature

Vzgoja ‘hladnih’ orhidej v toplem prostoru ali ‘toplih’ orhidej v hladnem prostoru, pogosto prepreči ali zakasni cvetenje, čeprav so rastline zdrave. Izberite vrste, ki ustrezajo vašim razmeram.

Poškodovan koreninski sistem

Če so korenine poškodovane je razvoj zavrt ali se celo ustavi. Preverite substrat, če je prepojen, preperel, mazav…, rastlino presadite v svež substrat in ne zalivajte preveč. Lahko se zgodi, da na novo presajene zdrave rastline prvo leto ne bodo cvetele, dokler se ne privadijo-vrastejo.

Nizka zračna vlaga

Vrste, ki izvirajo iz vla¾nih gozdov zelo rade zaustavijo razvoj cvetnega stebla, èe zraèna vlaga za nekaj ur pade pod 60 %. Taka stebla je te¾ko opaziti, ker se razvoj ustavi ¾e v pazduhi lista.

Prekomerno ali nezadostno gnojenje

Prekomerno gnojenje, še posebej ko poteka razvoj cvetnega stebla, lahko povzroči zastoj v razvoju ali kasneje odpadanje cvetnih popkov. V času rasti listov se priporoča uporaba gnojil z večjo koncentracijo dušika, v času razvoja cvetnega stebla in med cvetenjem pa uporaba gnojil z več fosforja.

Mlade rastline

Pred cvetenjem mora rastlina doseči določeno stopnjo razvoja. Da bo posejana rastlina zacvetela je potrebno dve do štiri leta.

Genski problemi

Tu in tam, posebno pri rastlinah z obsežnim sorodstvom se zgodi, da rastlina ne cveti primerno. V tem primeru se ne da storiti nič. Lahko pa se temu izognemo tako, da kupujemo rastline s cvetnim steblom.